Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Arik Levy pro český design

Arik Levy pro český design

V Paříži usazený izraelský designér Arik Levy rád jezdí do České republiky a spolupracuje s místními značkami. V poslední době hned s několika, které posouvají český design a především domácí sklářskou tradici zcela novým směrem. 

Arik Levy se narodil v roce 1963 v Tel Avivu. Již od roku 1992 však působí v Paříži a jeho studiu L Design, které se zabývá jak produktovým designem, tak i výtvarným uměním, spolupracovalo s mnoha zvučnými klienty včetně značek Vitra, Desalto, Ligne-Roset, Cinna, Seiko Epson Inc., Gaia & Gino, Boutet, Serralunga, Baleri Italia, Lanvin, Boucheron, , Belux, Renault, Tronconi, Sector Sport Watches, Designers Carpets, Tai Ping, Baccarat, Galeries Lafayette, Swedese nebo Softline Allkit. Ve své tvorbě se zabývá spojením moderních technologií s břitkou a přesto hravou výtvarnou formou. K jeho signifikantním dílům patří i série Rock, v rámci které zkoumá aplikaci abstraktních geometrických forem v užitém i volném umění.

Designéři - Arik Levy pro český design

V kombinaci křišťálu a dřeva navrhl Arik Levy vázu a mísy pro značku Bomma, která se specializuje na výrobu roboticky broušeného skla. Kolekce GlassMount se skládá ze dvou různě velkých mís a jedné vázy. Jejich foukaný organický tvar s vybroušeným geometrickým vzorem spočívá na dřevěném podstavci.

Designéři - Arik Levy pro český design

Verreum se specializuje na stříbřené a jinak barvené sklo. Arik Levy pro tuto českou značku navrhl mimo jiné tyto organické objekty Drop, ve kterých se dají pěstovat sukulenty. Jedná se o jakési artificiální kameny, motiv, který pařížský designér využívá ve své tvorbě velmi často.

Designéři - Arik Levy pro český design

Minulý rok také Levy započal svou spolupráci se značkou Lasvit, pro kterou navrhl dva závěsné světelné objekty. Jedná se o svítidlo RGB, které se skládá z různě barevných skleněných komponentů ve tvaru láhve, dohromady vyvářející koloristické barevné spektrum.

Designéři - Arik Levy pro český design

Druhým projektem, který Levy vytvořil pro značku Lasvit je tento závěsný lustr Labyrinth.

Designéři - Arik Levy pro český design

Již před několika lety v roce 2008 debutoval Levy v rámci spolupráce s českými výrobci skla svou kolekcí nápojové tenkostěnného skla Mitos pro dnes již zaniklou sklárnu Květná. Série získala prestižní ocenění Design Plus.

Designéři - Arik Levy pro český design

Ve stejné době spolupracoval Levy také na kolekci titanových prstenů pro malou značku Tactoo, kterou založil český designér Jan Čtvrtník. Levy navrhl pro kolekci tento skulpturální prsten Air s motivem namnožených bublinek.

Designéři - Arik Levy pro český design

Dnes práce Arika Levyho také zastupuje v České republice galerie praguekabinet. Ta mimo jiné nabízí i jeho skleněné stříbřené objekty z kolekce Solid Liquid, jejichž skleněné "pomuchlané" formy spočívají na dubových podstavcích.

Designéři - Arik Levy pro český design

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Adam Štěch Autor:
Adam Štěch

Foto: portrét Michal Šeba, archiv Urban Expedition

Zdroj: ariklevy.fr, urbanexpedition.cz

Publikováno: 19.03.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...