Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Pracovat i spát ve skříni

Pracovat i spát ve skříni

Newyorské studio MKCA se pustilo do náročné realizace na Manhattanu. Architekti měli k dispozici pouze 37m2, ale zákazník požadoval neskromné možnosti využití na velice skromné ploše jednopokojového bytu.

Interiér - Pracovat i spát ve skříni

Klient si přál prostor, který mu nabídne možnost komfortně bydlet, pracovat a bavit hosty. Mimo pokusu o vytvoření obytného prostoru na opravdu malé ploše bylo výzvou zakomponovat vlastnosti velkého bytu do jednoho pokoje. Architekti si s prostorem poradili elegantně a bez kompromisu.

Interiér - Pracovat i spát ve skříni

Mnohdy je řešení velice malých obytných ploch statické. Často se malé prostory zdmi rozdělují na menší buňky, jež využití plochy ještě více limitují. Architekti se proto rozhodli použít jednu velkou na míru ušitou skříň, která vydá za několik dalších místností. 

Interiér - Pracovat i spát ve skříni

Jediná skříň zahrnuje všechny prvky plnohodnotného bytu. Skrývá v sobě postel, noční stolek, úložné prostory, domácí kancelář, knihovnu i kuchyňský kout. Mimo jiné je její součástí většina osvětlení. 

Interiér - Pracovat i spát ve skříni

Když je multifunkční skříň uzavřena,  promění se byt ve vzdušný obývací pokoj.  Tento prostor lze upravit pomocí několika dveří a panelů, které se mohou vyklápět i posouvat, a transformovat tak prostor dle momentální potřeby majitele.

Interiér - Pracovat i spát ve skříni

Samotná modrá skříň je protkána hliníkovými držáky několika velikostí a umístění, které umožňuji manipulaci s dvířky skříně. Kuchyňské vybavení jako kuchařky a nádobí je uloženo na poličkách z nerezové oceli - ty jsou doplněny červeným posuvným panelem, jenž je podsvícený.

Interiér - Pracovat i spát ve skříni

Mnohdy neútulná sterilita novoty je zde překonána již od začátku díky parketám, které dodávají hřejivou a domácí atmosféru. Úspěchem projektu je minimalistický design, který neutváří klaustrofobické a podivné prostory. Podobného výsledku by pravděpodobně nebylo možno dosáhnout, kdyby se realizace neujali odborníci na práci s prostorem.

Interiér - Pracovat i spát ve skříni

Proslulý architekt Le Corbusier by byl spokojený s MKCA architekty, jelikož jestli se někomu povedlo vytvořit podle Corbusierových slov „domov, který je strojem na žití“, tak právě tomuto studiu. Zároveň dokázali vytvořit prostor, který je nejen vysoce funkční, ale zároveň velice elegantní. V době, kdy jsou ceny obytných prostorů v centru měst rekordně vysoké, je úsporné jednaní s interiéry naprosto zásadní a mnohdy osvobozující.

Interiér - Pracovat i spát ve skříni

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Alexander Storek Cook Autor:
Alexander Storek Cook

Foto: Alan Tansey

Zdroj: www.normalprojects.com

Publikováno: 28.02.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...